Komentár zo Švédska:

 
štvrtok 25.2.2010
1060 km z Prahy do Botnnarydu autobusom + niekoľko desiatok kilometrov trajektami prebehlo bez problémov a iba s jednou neplánovanou zastávkou. Bývame vo veľmi peknom penzióne v ktorom nám vůbec nič nechýba, akurát pripojenie s internetom by mohlo byť lepšie. Chystáme sa na rybačku, večer hráme hokej s Falkopingom. Po výbornom výkone našich Slovákov proti Kanade sme správne nahecovaní. Fotky a ďalší podrobnejší komentár pridám dnes v noci. Držte nám palce!!
 
piatok 26.2.2010
Z Prahy sme vyrazili o 19:00, v Rostocku sme boli o 3:30, kde sa k nám pripojil posledný člen našej výpravy Maxo. Chvíľu trvalo kým sme sa nalodili, na lodi chalani jazdili na formuliach, motorkach, oddychovali, niektorí si dali raňajkové menu, iný sledovali východ slnka vonku na palube. V Gedseru sme boli o 6:00. V Kodani sme navštívili múzeum pivovaru Carslberg, zaujímavo prezentovaná história výroby piva bola zakončená ochutnávkou, deti si dali miestnu dánsku limonádu. Potom sme sa presunuli na námestie, kde sme videlu dánsku kráľovskú stráž. Mali sme pritom štastie a videli sme ju aj pochodovať po meste. V prístave sme videli slávnu malú morskú pannu. V meste sme si dali hosgelgobog, taký miestny hotdog no a potom sme už cestovali na našu základňu. Veľký penzion vo výbornom stave, všade poriadok a čistota. Po typicky švédskej večeri knotbular s brusnicami a zemiakovou kašou sme sa uložili do postelí a 20:40 už všetci boli v posteliach, niektorí už aj spali. Takmer všetci chalani si vypýtali, aby sme ich na hokej v noci zobudili, niektorí vstali niektorí tvrdo spali.
 
sobota 27.2.2010
 Je tu tesne pod nulou, v Bottnaryde je približne 140 cm snehu, ráno opäť snežilo. Aj keď je tu veľa snehu, cesty sú bezpečné, nevideli sme po ceste ani žiadne auto v priekope. Bývame neďaleko jazera, kde sme boli doobeda na prechádzke. Zobrali sme vrták na ľad a malé udice no nepodarila sa nám chytiť žiadna ryba. Dopriali sme si doobedňajší aktívny oddych pri pingpongu a biliarde. O 15:30 sme dorazili do hokejovej haly zhruba 20-tisícového mestečka Falkoping. Práve hrali zápas 8-10 ročný minihokej 4 na 4 tak že ihrisko bolo predelené na polovicu dreveným nízkym mantinelom (bol položený na červenej čiare), ale hralo sa na dĺžku ihriska. Striedalo sa po 90 sekundách. Myslím, že naše 2000 a 2001 by nemali s nimi problém. O 17:15 sme nastúpili proti domácim. Súper hral taktiež na štyri päťky v ročníkovo veľmi podobnom zložení ako my. Začali sme nesmelo, na začiatku padlo veľa gólov, už v 13. minúte bolo 2:6 a tak aj skončila prvá tretina. Do druhej i tretej tretiny sme mali výborný vstup keď sa nám podarilo hneď v prvých sekundách skórovať. Zo striedania na striedanie to bolo lepšie a lepšie, posledná tretinu sme dokonca vyhrali 3:2, celkové skóre 6:13. Osobne som nikdy nebol po prehratom zápase tak spokojný  ako práve po tomto, podobne to prežívali aj hráči i rodičia. Ešte musím spomenúť, že pred začiatkom zápasu nám hrali štátne hymny. Úžasné. Po večeri o 21:30 sme hneď zaľahli do postele, aby sme nadránom vstali a boli pri historickom momente slovenského hokeja, na začiatku tretej tretiny vyhrávame o dva góly, všetci veríme, že sa nám to podarí...
 
nedeľa 28.2.2010
...nepodarilo  . V nedeľu na nás čakal pestrý program. Pozreli sme si cestou v autobuse Jonkoping s veľmi zujímavým rozprávaním pána Šmída (majiteľa cestovnej kancelárie Scandia Czech Tour). Videli sme ako sa vyrábajú lízatka, kde sme si aj nakúpili sladké suvenýry, potom sme navštívili múzeum Husquarna a potom múzeum zápaliek, kde viacerím sa podarilo vyrobiť ozajstné zápalky. Urobili sme veľmi dobre, že deti nám včera odovzdali PSP-éčka. Sledujú cestu, počúvajú pútavý komentár, spoznávajú históriu Švédska.
Naša cesta pokračovala do múzeua Husqvarny, kde sme videli staršie i najnovšie motorky, šijacie stroje, kosačky, pušky, domáce spotrebiče a bicykle tejto svetoznámej značky. Po Husqvarne sme sa presunuli do múzea zápaliek. Pozreli sme si zaujímavý dokument o histórii výroby zápaliek, každý sa pokúsil sám vyrobiť krabičku zápaliek a samozrejme potom sme si opäť zakúpili nejaký ten suvenír. Po výbornom obede na penzióne, pani kuchárky varili počas celého pobytu vynikajúco, sme išli k pánovi Stigovi pozrieť si typický švédsky domček s kachlovou pecou či lampičkami v oknách. Nasledovala veľká guľovačka kde deti dospelím a ani dospelí deťom nič nedarovali. Nasledovala pravá škandinávska sauna: v saune 100°C a následné ochladenie vonku v snehu..
 
pondelok 1.3.2010
V pondelok sme sa boli pozrieť v neďalekom kostolíku, ktorý je jedným z troch zachovalých drevených kostolíkov vo Švédsku. Potom sme navštívili halu lídra švédskej hokejovej ligy HV 71 Jonkoping. Nádherná aréna, všade čistota a poriadok, veľká škoda, že sa nám tam nepodarilo zatrénovať no snáď nabudúce. Večer sme sa presunuli do miestneho aquaparku. Ďeťom sa veľmi páčilo v bazéne s morskými vlnami, dospelím zase vo vírivke. Každý vyskúšal aj tobogán, niektorí v skokonskej časti sa odvážili skočiť z 3-metrovej (niektorí aj z 5-metrovej ) skokanskej veže. Nechcelo sa nám vôbec odísť, no časový plán bolo potrebné dodržať lebo v utorok na nás čakal najkrajší deň pobytu vo Švédsku - deň v Goteborgu.
 
utorok 2.3.2010
Prebudili sme sa do nádherného rána, slniečko svietilo na bohato zasneženú krajinu, človek sa cítil ako v rozprávke. Opäť cesta autobusom prešla veľmi rýchlo, okrem ďalších švédskych zaujímavostí, ktoré sme sa cestou dozvedeli, pozerali sme Simpsonovcov - najobľúbenejší zájazdový seriál (tesne za Simpsonovými skončil Pepek námorník a po ňom Mach a Šebestová). Goteborg nás privítal v plnej svojej kráse. Najprv sme navštívili rybí trh, kde sa na nás usmievali všeljaké morské dobroty.. Viacerí z nás neodolali a dali si bagetu s krevetovým šalátom a lososom, mňam. Z rybacej tržnice sme išli do Goteborgského parku, kde mnohí z nás prvýkrát v živote videli naživo tulene, tučniakov a typické škandinávske zviera - losa. Naša cesta pokračovala do Universea - prírodnovedného a technicko-vedeckého múzea. Vo vnútri na nás čakala vysoká vlhkosť a poriadne teplo - proste sme sa zrazu ocitli v tropickom pralese, kde rástli tropické rastliny a žili exotické zvieratá. Ešte predtým sme v obrovských akváriách videli veľké množstvo rybičiek, rýb ba aj ozajstných žralokov. Vo vedecko-technickej časti sme si okrem iného prezreli vesmírnu loď, predpoveď počasia v podaní malích slovenských hokejových moderátorov a zahrali sme si množstvo virtuálnych hier. Čas ubiehal veľmi rýchlo, náš goteborgský deň pokrčoval hokejovým zápasom, nastúpili sme proti Hisingenu. Miestny funkcionári nás privítali veľmi vrúcne, bolo vidno že si vážia slovenský hokej a majú pred ním zdravý rešpekt. Bol to veľmi vyrovnaný zápas, o našom víťazstve sme rozhodli v posledných dvoch minútach stretnutia. Radosť po zápase sa rovnala radosti našich slovenských hokejových olympionikov po štvrťfinálovom zápase proti Švédsku. Po ďakovačkách našim fanúšikom a pozápasovým fotkám sme sa ponáhľali do haly Scandinavium, kde sa mal odohrať šláger kola: Frolunda Goteborg - HV 71 Jonkoping. Aj keď sme sa ponáhľali ako sa len dalo, začiatok sme nestihli. Prišli sme v 5. minúte, keď domáci strelili úvodný gól. Bol to nádherný jedinečný zápas. Vypredaná Scandinavium, líder ligy HV 71, desať gólov, bitka, ale hlavne tá celková skvelá atmosféra. Domáci vyhrali 7:3. Na ten zápas bude každý z nás ešte dlho spomínať...
 
streda 3.3.2010
Po raňajkách nasledovalo upratovanie a balenie sa. Cestujeme domov, ale najprv sa zastavíme na zápase v Jonstorpe. V tretej najstaršej hokejovej hale vo Švédsku, kde v šatniach namiesto gumenej podlahy boli kachličky na nás čakali miestne "Tigre". Opäť veľmi dramatický zápas, v ktorom sme sa naťahovali do poslednej chvíle o výsledok. Gól v záverečnej power-play visel na vlásku.. Napriek prehre sme opäť prežívali príjemný pocit z nášho kolektívneho výkonu, z ozajstného hokejového zápasu. Ešte pár fotiek na záver, ľahké pozápasové občerstvenie a ideme domov. Naspäť sme sa plavili trajektom z Trelleborgu na ktorom sme si (skoro) všetci zdriemli. Pokračovali sme 11-hodinovou cestou autobusom do Bratislavy, ktorá prebehla veľmi rýchlo, kde sa nás už nemohli dočkať naši príbuzní.
 
Slovo na záver:
 
Očakávanie pred zájazdom boli vysoké. No myslím, že zájazd očakávania ešte prevýšil. Či už to bol autobus, penzión, strava, výlety, zápasy, proste všetko správne klapalo. Aj keby sme bývali v paláci, presúvali sa lietadlom a jedli iba sushi nemuselo by to byť až také dobré, keby sa o nás nestarali takí fayn ľudia akí sa o nás starali. Od bezchybných šoféroch, cez výborne variace panie kuchárky, Zdenka Šmída, Pavla a ďalších. Chalani, aj keď neboli iba z nášho klubu sa dokázali správať v rámci normy a to nielen na penzióne ale aj v múzeách či na štadiónoch. Určite sme nášmu klubu ale i možno celému Slovensku spravili dobré meno. Podarilo sa nám výborne doplniť družstvo o hráčov z Lipt. Mikuláša a Ružinova. Výborne k nám zapadli, nebol s nimi najmenší problém ba naopak svojim správaním a výkonom boli príkladom pre ostatních. Nebol to zájazd iba o hokeji, ale aj o spoznávaní Švédska. O tom, že chlapci si naozaj niečo aj zapamätali svedčí aj záverečný test, kde väčšina z nich spravila jednu maximálne dve chyby. Za celkove vydarený výlet ďakujem aj rodičom, ktorích aj keď nebolo veľa, bolo ich na tribúne počuť, ale hlavne za dôveru voči nám trénerom. Teším sa na ďalšie hokejové zájazdy..
Ľubomír Líška